FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pasta clara de midó o farina i aigua, bullida fins a fer-ne una substància aglutinant. Sopes espesses, com les que hom dona als infants. Fang clar. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Causar (a alguna cosa) avaria o avaries. Les pluges han avariat la civada. Sofrir avaria o avaries. La farina s'ha avariat al magatzem. Avariar-se un motor. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
paper. pasta de fustes Massilla de fustes. Pasta de cel·lulosa. Massa formada amb farina que serveix per a fer pa, galetes, pastissos, etc. Remenar la pasta. pasta bamba Pasta fina i molt fofa, feta amb farina, ous, sucre i oli o saïm. Producte alimentari obtingut per [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Massa de farina i d'oli o mantega, ensucrada o salada i aromatitzada, cuita al forn, que se sol guarnir o farcir amb crema, fruita, carn trinxada, etc. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Nata de la llet. La part millor d'alguna cosa. La pel·lícula que veurem avui és la crema de tota la selecció. Plat dolç de llet, ous, midó o farina, sucre i canyella o vainilla, cuit sense arribar al punt d'ebullició, que generalment en treure'l del foc es cobreix [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cometre adulteri. Desnaturalitzar (una substància, un aliment, un medicament, etc.), mesclant-hi una substància estranya. Adulterar la farina amb barita. Fer impur, viciar. Comportaments que adulteren l'acció política. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Insecte lepidòpter nocturn la larva del qual s'alimenta de teixits d'origen animal, de deixalles o de productes alimentaris emmagatzemats. Arna de la farina. Arna de la roba. Arna del tabac. Caspa. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pasta alimentosa de farina en forma de fil. fideu de cabell d'àngel Fideu molt prim. Persona molt prima. Alga verda de tal·lus format per ramificacions cilíndriques, allargades i dicotòmiques (Codium vermilara). [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pasta petita i allargada feta bàsicament de sucre, de farina i d'ous. Demostracions afectades de delicadesa en les paraules i les accions. Maó estret usat per a completar parets fetes a trencajunts. [...]
FontDiccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Moure (alguna cosa, una part del cos) d'una banda a l'altra, fer bellugar. No menegis el cap així. Aquests penjolls, si fa gens de vent, tots es menegen. Regirar 2 1. Tota la nit s'ha estat menejant en el llit a causa de la febre. Remenar 1 1. S'hi afegeix la farina, es meneja fins [...]